Kan AirBnB slagen in Japan?

De verhuursite AirBnB is in Nederland en in andere landen zeer sterk aan het groeien. Hierop bieden mensen hun eigen huisje aan voor korte tijd aan toeristen die liever dingen als een eigen keuken hebben dan in een hotelkamer zitten. In Japan loopt dit fenomeen echter nog wat achter, kan daar verandering in komen?

In Japan staan er zo’n 13.000 huizen op de website AirBnB, waarvan zo’n 2.500 in hoofdstad Tokio. Ter vergelijking: in het veel kleinere Nederland zijn er al zo’n 25.000 plekken om te boeken, waarvan er meer dan 11.000 in Amsterdam liggen.

Eigenlijk is dat heel gek, want in Japan stijgt het aantal toeristen de afgelopen paar jaar heel erg. De verwachting is dat dit jaar de vijftien miljoen gehaald wordt en het doel is om in 2020, als de Olympische Spelen in Tokio zijn, twintig miljoen toeristen het land te laten bezoeken.

Een probleem van het stijgende toeristenaantal zijn het aantal hotelkamers en andere slaapgelegenheden. Er wordt snel bijgebouwd, maar als de markt zo goed is voor het kunnen binnenhalen van de toeristen zou je toch verwachten dat de individuele Japanner daar ook van wil profiteren? Zeker als je in één van de trekpleisters woont is er geld te verdienen!

Hoewel AirBnB aan het groeien is in Japan, lopen ze daar toch nog achter. Gedeeltelijk zou kunnen doordat Japan ietwat een gesloten samenleving is. Japanners zijn vriendelijk voor toeristen en buitenlanders, maar laten ze verder meer met rust dan in andere landen. Ze leven waarschijnlijk wat meer in hun eigen kring en wereldje dan in andere westerse landen.

Daarbij  moet er rekening gehouden worden met de buren, het creëren van overlast is not done. Ook kan de taalbarrière een probleem zijn, niet alle Japanners kunnen Engels terwijl de meeste Nederlanders dat wel kunnen.

Verder is een groot probleem de regels van het verhuren van woningen. Eigenaren willen graag weten wie ze in huis hebben en dus is het moeilijk onder te huren. Dat de wet  zegt als je aan toeristen verhuurt je officieel faciliteiten moet hebben als een receptie en een goedkeuring van de public health center helpt ook niet mee. Hoewel er speciale zones zijn waarbij de regels soepeler zijn moet er nog veel veranderen om in 2020 echt veel toeristen in gewone Japanse huizen te laten slapen. Niet alleen in de regels, maar ook in de instelling van Japanners.

Lees ook:Plannen voor groei toerisme in Japan in de maak
Lees ook:Tokio kampt met arbeiderstekort voor projecten Olympische Spelen 2020
Lees ook:Wijk in Tokio houdt walvisvlees festival
Lees ook:Meeste toeristen naar Japan komen uit Azië
Lees ook:Wetsvoorstel voor legaliseren gokken in Japan ingediend

2 reacties op “Kan AirBnB slagen in Japan?

 1. Wouter

  Leuk artikel Johan! Ik ben het met je eens dat sites zoals AirB&B moeilijker voet aan de grond kunnen krijgen in Japan dan in andere delen van de wereld.

  Het is overigens vaak moeilijk gebleken voor buitenlandse bedrijven om voet aan de grond te krijgen in Japan. Denk bijvoorbeeld aan IKEA, Burger King en Dunkin Donuts. Die bedrijven lukte het de eerste keer niet om in Japan echt te beginnen en dropen al snel weer af. Alle drie hebben daar een les van geleerd en hebben het jaren later met veel meer succes nogmaals gedaan.

  Daarnaast nog dat met AirB&B je echt bij mensen in huis bent als ze er zelf niet zijn. In de Japanse samenleving zijn binnenshuis en buitenshuis andere werelden. Iemand van buiten komt minder makkelijk binnen dan in de westerse samenleving. Een Japanner zal dus ook minder snel zijn huis verhuren aan een vreemde.

  Van de andere kant, misschien ben ik wel veel te analyserend aan het schrijven nu. Om je huis te kunnen verhuren aan een ander zul je zelf weg moeten zijn. Japanners werken lange dagen en hebben nauwelijks vakantie maar moeder en kinderen zijn altijd thuis. Als een huis 365 dagen per jaar intensief in gebruik is kan je het natuurlijk niet verhuren.

    /  
 2. Johan Lubbers

  @Wouter: Bedankt voor je reactie! Voor de weinige AirBnB locaties in Japan zijn dus meer dan genoeg redenen te bedenken. Jij noemt nog de gesloten samenleving en het harde werken van Japanners. Zij hebben inderdaad wat minder vakantie dan in Europa en dit valt meer in één periode, daarom heb je ook de gouden week wanneer het zo extreem druk is op de wegen en in treinen.

  Verder zou je ook nog kunnen overwegen dat de kleinere huizen een rol spelen. Er is vaak maar precies genoeg ruimte voor het gezin en dan kun je in ieder geval niet iemand extra in huis nemen.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.