Japan, oorsprong van de zon

Kaart van Japan

Japan | Klik om te vergroten

Japan, door de Japanners zelf ‘Nihon’ of ‘Nippon’ genoemd, betekent letterlijk ‘oorsprong van de zon’. Deze eilandstaat ligt in de Stille Oceaan helemaal aan de Oostkant van het Aziatische continent. Vanuit Nederland is het 11 uren vliegen. En dat is dichterbij dan bijvoorbeeld Indonesië (17 uur vliegen). Iets dat veel mensen niet weten.

Misschien dat Japan daarom voor veel mensen – letterlijk – een ‘te ver van mijn bed show’ is. En dat is jammer, want een reis naar Japan is een reis naar de toekomst en tegelijkertijd een reis terug in de tijd. Een eerste kennismaking.

127 miljoen Japanners op 6.852 eilanden

Nou ja, bovengenoemde is niet helemaal waar want de meeste eilandjes zijn onbewoond. 97% Procent van de totale oppervlakte (bijna 378.000 m2) wordt gevormd door vier grote eilanden. Van noord naar zuid zijn dit: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Japan is dus ruim 9x zo groot als Nederland (41.500 m2). Uitzonderlijk detail is dat slechts 1,5% van de bevolking van buitenlandse komaf is.

Japan schudt en spuwt

Japan is een vulkanische eilandenboog en wordt jaarlijks getroffen door zo’n 1.000 aardbevingen. De meeste zijn klein en nauwelijks waarneembaar, maar er vinden ook regelmatig zware aardbevingen plaats. De drie zwaarste aardbevingen van de afgelopen 100 jaar waren bij Tokio (1 september 1923), Kobe (17 januari 1995) en natuurlijk – heel recent – de zeebeving en de daaropvolgende verwoestende tsunami nabij Sendai (11 maart 2011).

De hoogste vulkaan van Japan: Fuji

Fuji-san op een heldere dag

De hoogste en bekendste vulkaan in Japan is Fuji, door de Japanse bevolking ook wel ‘Fuji-san’ genoemd. De voor de Japanners heilige vulkaan ligt op ongeveer 112 km ten zuidwesten van Tokio en is 3776 meter hoog.

Tokio: grootste metropool ter wereld

De hoofdstad van Japan is Tokio. De schattingen van het aantal inwoners loopt nogal uiteen. Tokio is namelijk omringd door allemaal voorsteden die vaak als onderdeel van Tokio gezien worden. Naar schatting wonen er 13 miljoen mensen in Tokio en ruim 36 miljoen als je de voorsteden meetelt (ook wel Groot-Tokio genoemd). Hiermee is Tokio de grootste metropool ter wereld.

Uitzicht op Tokio met Tokyo-tower

Uitzicht op Tokio met Tokyo-tower

 

Lees ook:Vulkaan op klein eiland in Japans ineens uitgebarsten
Lees ook:Grootste buitenlandse overname ooit door Japans bedrijf
Lees ook:Japan 2e op lijst aantal miljonairs ($)
Lees ook:Watertekort in regio Tokio
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.