Zware tyfoon treft Japan

Tyfoon Guchol treft Japan

Foto: Reuters/Kyodo

TOKIO – De tyfoon Guchol die al enkele dagen recht op Japan af koerste, is vandaag ten zuiden van Osaka aan land gekomen. De tyfoon zorgt voor zware regenval en harde windstoten die de komende dagen kunnen oplopen tot 180 km per uur.

Japan wordt jaarlijks getroffen door meerdere tyfoons, maar een tyfoon in juni is uitzonderlijk vroeg. Volgens de meteorologische diensten van Japan trekt Guchol in 3 dagen van het zuidwesten, o.a. over Tokio, naar het noordoosten van Japan.

 

Overstromingen en aardverschuivingen

Tyfoon Guchol trekt precies over Japan

Guchol trekt in 3 dagen over Japan

Inmiddels zijn meer dan 10.000 inwoners van de kuststad Ishinomaki in het noordoosten,vorig jaar nog getroffen door de tsunami, uit voorzorg geëvacueerd. Ook in andere dorpen en steden nabij de kust en rivieren moesten inwoners hun huizen verlaten vanwege het stijgende waterpeil en de kans op aardverschuivingen. De tyfoon trekt rond middernacht lokale tijd over Tokio, waar vooral veel wateroverlast verwacht wordt.

Problemen met vlieg- en treinverkeer

Luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels 420 nationale en internationale vluchten geannuleerd vanwege de harde wind. Hierdoor zijn zo’n 32.600 passagiers getroffen. Ook zijn sommige spoorverbindingen stilgelegd. De tyfoon verlaat volgens de voorspellingen op 21 juni het vaste land van Japan om vervolgens verder te trekken over de Stille Oceaan.

 

Fragment Tyfoon Japanse Televisie (Bron: YouTube – Japans zonder ondertiteling)

Lees ook:Dode en vermiste door tyfoon Guchol
Lees ook:Tyfoon Jelawat trekt over Japan
Lees ook:Krachtige tyfoon raast over Okinawa
Lees ook:Al 16 doden door hittegolf Japan
Lees ook:Tenminste 24 doden door zwaarste regenval ooit in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.