Origami is meer dan alleen papiertjes vouwen

Origami kraanvogel

De kraanvogel in origami

Eén van de bekendste ‘kunstvormen’ uit Japan is ongetwijfeld origami. Deze kunst van het vouwen van papier is eigenlijk ontstaan in China, maar overgewaaid naar Japan waar het is ontwikkeld tot de huidige vorm. Origami maakt onlosmakelijk deel uit van de Japanse cultuur. Kinderen leren al heel vroeg, ook op school, de kunst van het vouwen. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het vouwen van bijvoorbeeld 1.000 kraanvogels brengt geluk, zo geloven de Japanners.

Er mag niet geknipt worden!

Het woord origami is een samenvoegsel van ‘ori’ (vouwen) en ‘kami’ (papier). De basis van een ontwerp is een vierkant stuk papier. Alleen door het papier te vouwen, ontstaan de meest verbluffende vormen, vaak dieren of bloemen. In de pure vorm van origami is het niet toegestaan in het papier te knippen.

Kirigami

Een andere vorm van papierkunst waarin het juist wel is toegestaan te knippen of te snijden, is kirigami. Dit vereist echter heel andere vaardigen en is minder populair.

Hoe maak je een kraanvogel?

Een bekende vorm die vaak wordt gevouwen is de kraanvogel. Het zou geluk brengen als je er 1.000 van vouwt, maar dat wil niet zeggen dat het een van de gemakkelijkste vormen is. Integendeel! Ik heb me er zelf nog niet aan gewaagd, maar mocht je de behoefte hebben, bekijk dan zie je hier in 10 stappen hoe je een kraanvogel vouwt.

Origami simpel? Vergeet het maar!

Origami is dus meer dan alleen simpel papiertjes vouwen. Het is een ware kunst die bij de Japanse cultuur hoort. Japanners groeien ermee op, vullen er hun vrijetijd mee en verdienen er zelfs soms hun geld mee. Origami is een ‘way of life’!

Kijk eens op de websites van Jun Mitani (Japans) of  Robert J. Lang (Engels). Verbazingwekkend wat zij al papiertjesvouwend maken!

Lees ook:Onderzoek naar werk Rembrandt op Japans papier
Lees ook:Geisha Ladies Night
Lees ook:Filmpje: Japan in 2 minuten
Lees ook:In Japan ligt de kunst op straat
Lees ook:Ikebana, bloemschikken op z’n Japans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.