In Japan ligt de kunst op straat

putdeksel in Hiroshima Japan

putdeksel in Hiroshima

Overal ter wereld is het een onopvallende afsluiting van onze boodschap, in Japan een creatieve uiting mét een boodschap: het putdeksel. Als geen ander weten Japanners fijnzinnige kunst subtiel te integreren in het dagelijks leven. In het geval van de putdeksels zelfs zo subtiel dat het je pas opvalt als iemand je er op wijst. Blijk je al die tijd met je vieze schoenen over ware kunst gelopen te hebben!

Per regio een ander ontwerp

En zoals gebruikelijk in Japan, worden de putdeksels per regio of stad tot in de kleinste details ontworpen en nog steeds op de traditionele manier gemaakt. Op de putdeksels staan meestal voorstellingen en symbolen die te maken hebben met de regio, zoals lokale evenementen, dieren en bloemen.

Enkele mooie voorbeelden:
(Bron: Flickr. Klik om te vergroten)

putdeksel in Fukuyama Japan putdeksel in Tokio Japan putdeksel in Hakodate Japan
putdeksel in Hiroshima Japan putdeksel in Shimane Japan putdeksel in Kanaya Japan
putdeksel in Yokosuka Japan putdeksel in Kishiwada Japan putdeksel in Nagano Japan
putdeksel in Tokio Japan putdeksel in Yokkaichi Japan putdeksel in Shizuoka Japan

Op Flickr.com is een groep gewijd aan deze Japanse putdeksels (Japanese manhole covers). Hier vind je meer dan 3.000 foto’s van deze bijzondere putdeksels.

Drainspotting

Ook het boek ‘Drainspotting‘ van Remo Camerota is helemaal gewijd aan deze Japanse kunstvorm. Hierin legt Camerota uit hoe een putdeksel wordt gemaakt. Samengevat komt het hierop neer: eerst wordt een ontwerp in hout gesneden, vervolgens wordt deze gevuld met zand zodat er een ‘negatief’ ontstaat. Dit negatief wordt gevuld met vloeibaar ijzer dat stolt tot putdeksel. Tot slot wordt de deksel handmatig beschilderd met gekleurde boomhars. Boomhars is veel slijtvaster dan gewone verf.

Waar komt dit idee vandaan?

Deze kunstvorm is in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan toen veel steden in Japan hun rioolstelsels moesten vernieuwen. Omdat veel dorpen en steden dit niet nodig vonden, bedacht de overheid een manier om het nieuwe rioolstelsel ‘aantrekkelijk’ te maken. Japanners houden van kleuren en kunst dus kwam iemand op het lumineuze idee om het enige zichtbare object van de riolering, het putdeksel, van kunst te voorzien. Inmiddels heeft 95% van de 1.780 Japanse gemeenten deze kunst op straat liggen.

Mocht je dus ooit eens in Japan over straat lopen, kijk dan eens omlaag. De kans is groot dat je bovenop een prachtig stukje kunst staat.

Wat vind jij: ook een goed idee voor Nederland om de straten mee op te leuken? Mooie lokale promotie of pure geldverspilling?

 

Lees ook:Japan wil naam sake vastleggen
Lees ook:Filmpje: Japan in 2 minuten
Lees ook:Filmpje: “Hide-penis dance” uit Japan
Lees ook:Origami is meer dan alleen papiertjes vouwen
Lees ook:Onderzoek naar werk Rembrandt op Japans papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.