Pret op een Japans toilet

 

Pret op een Japans toilet, toiletsproeier

Zit en... relax

“Alsof er een camera op zat die het hele tafereel had gadegeslagen en nu gericht tot actie overging.”

Het lijkt misschien vreemd om een stukje te schrijven over toiletten, maar naar de wc gaan in Japan is een ware happening. Het kleinste kamertje is – net als de straten van Japan – brandschoon. En openbare wc’s zijn bijna altijd gratis en van alle gemakken voorzien. Dat laatste is echter voor iemand die de Japanse taal niet machtig is, niet altijd handig… Zo weet ik uit eigen ervaring.

Shop till you drop

Als je in Japan hoge nood krijgt tijdens het shoppen, dan is dit geen probleem. De meeste winkelcentra beschikken over gratis openbare toiletten. En in tegenstelling tot veel openbare toiletten in Nederland, hoef je in Japan niet je adem in te houden of al zwevend boven de bril je behoefte te doen. Integendeel, in Japan is een toiletbezoek te vergelijken met een bezoek aan een luxe Spa.

Muziekje erbij?

Zo werd ik eens midden in een winkelcentrum in Tokio overvallen door plotselinge aandrang. ‘Geen paniek’, wist ik, want een mini-spa kon niet ver weg zijn. Zo zat ik inderdaad nog geen vijf minuten later op een verwarmde bril en luisterde ik naar een meditatief muziekje dat ergens uit de wc-pot leek te komen. (Later werd mij verteld dat dit muziekje dient om ‘plotselinge geluiden’ te verbloemen voor eventueel relaxende buren.)

Wc-papier? Ben je gek!

Na enkele zeer rustgevende minuten had ik mij – bijna tot mijn spijt – ontdaan van mijn natuurlijke last. Tijd om uit- en opgeladen het kuuroord weer te verlaten. Mijn relaxte gemoed was echter snel weg toen ik ontdekte dat er geen wc-papier voorhanden was. Nu wist ik dat Japanners zich graag van onderen met water later besproeien, maar daar was ik eerlijk gezegd nog niet aan toe. Daar waar in mijn ogen een wc-rol had moeten hangen, zag ik alleen een aluminium plaatje in de muur met knopjes. Op de knopjes zag ik alleen maar Japanse tekens.

Echt, het doet geen pijn

Na enige aarzeling drukte ik op het eerst knopje. Een rochelend geluid steeg op uit de pot. Ik zette me schrap maar er gebeurde niets. Ik bleek te hebben doorgespoeld. Tweede knopje dan maar. Nu hoorde ik een stil zoemend geluid en ja hoor: BINGO! Een wonderlijk lauwwarme straal wist precies waar ik gereinigd moest worden. Alsof er een camera op zat die het hele tafereel had gadegeslagen en nu gericht tot actie overging.

Hoe reinig op mijzelf op een Japans toilet? Met een toiletsproeier!

Massage erbij?

Na een halve minuut begon ik me af te vragen of het wasprogramma vanzelf zou stoppen of dat er actie van mij werd verlangd. Het laatste was kennelijk het geval. Ik drukte nogmaals op het tweede knopje, leek mij logisch, maar de reiniging ging door. Dan maar het derde knopje. Nu begon de bril ligt te vibreren. Bij het vierde knopje leek de bril nog warmer te worden maar dat kan ook door de stress zijn geweest. Bij het vijfde knopje ging de muziek uit en toen waren tot mijn schrik de knopjes op.

Babybilletjes

Vervolgens ben ik – toch lichtelijk in paniek maar inmiddels zo schoon als een baby – alle knopjes van achter naar voor gaan indrukken, sommige knopjes tegelijk, alle knopje tegelijk, je moet toch wat! Ik geloof dat ik vier keer heb doorgespoeld en vijf verschillende muziekjes heb gehoord. Welke combinatie van knopjes het was weet ik niet meer, maar uiteindelijk vond de Japanse wc-pot dat ik kennelijk schoon was en stopte de straal net zo plotseling als hij begonnen was.

Ontspannen was ik allang niet meer, maar schóón, dat was ik zeker…

Heb jij ook leuke of minder leuke ervaringen met toiletbezoek in Japan en kun je niet wachten je verhaal te delen? Deel het hier! Dat lucht op…

(Voor de oplettende lezers: de foto’s van bovenstaand toilet zijn niet van het winkelcentrum maar van een hotel in Kyoto. Want inderdaad, daar hingen wel wc-rollen…)

Lees ook:Japanse competitie voor beste wc-bril opgezet
Lees ook:Nieuw museum in Japan toont toiletten
Lees ook:Japan overweegt toiletten in liften
Lees ook:10 Dingen die buitenlanders opvallen in Japan (1)
Lees ook:Zó maak je een trein schoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.