Japan dichtbij radicale militaire veranderingen

Het kabinet van Japan heeft zijn goedkeuring gegeven voor nieuwe wetten waarin Japan eindelijk het leger weer buiten het land mag inzetten, bijvoorbeeld voor missies van de Verenigde Naties of om een bondgenoot te beschermen. Enkel het parlement moet de wetten nog aannemen, maar aangezien de coalitie een meerderheid heeft lijkt die kans groot en gaat Japan na decennia ook militair weer meedoen in de wereld.

De huidige instelling van isolatie waarin het leger alleen gebruikt mag worden om het eigen land te verdedigen komt nog voort uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Als de ‘slechteriken’ was het niet de bedoeling dat Japan zich opnieuw in geschillen kon mengen en moest het voor veiligheid zorgen in de regio.

Het is nu echter een hele andere tijd en de Verenigde Staten is een belangrijke bondgenoot van Japan. Zij willen kunnen rekenen op Japan en Japan zelf wil ook een steentje kunnen bijdragen aan de missies van de Verenigde Naties.

Toch hebben veel Japanners nog problemen met de aankomende wetten. Uit peilingen blijkt dat ongeveer de helft van de inwoners het niet eens is met de veranderingen.

Ook China en Zuid-Korea zijn niet heel erg enthousiast over de plannen. Natuurlijk komt dit door het verschrikkelijke verleden die de landen met elkaar hebben gehad en de spanningen tussen de landen zijn de laatste jaren toegenomen door de veranderingen binnen Japan.

Voor ons Europeanen, die al lang een verenigde instelling hebben over zaken als oorlog en VN-missies, klinkt het misschien wat vreemd dat het zo lang heeft geduurd voordat Japan eindelijk uit de isolatie komt en er zoveel weerstand tegen is. Duitsland mag toch ook gewoon het leger in het buitenland inzetten, waarom zou Japan dat dan niet mogen?

 

 

Lees ook:Japan neem militaire wet aan; leger mag landsgrenzen over
Lees ook:Premier Abe legt militaire wet uit met papieren figuren
Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Japan wil in 2018 naar de maan toe
Lees ook:Japanse studente wint VN ‘Art for Peace’ wedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.