Reistips: 5 Japanse gewoonten

Naast klederdracht, taal en uiterlijk, verschillen Japanners ook in gewoonten. Hieronder staan de 10 belangrijkste waar jij als bezoeker rekening mee moet houden.

Geef nooit fooi!

Laten we beginnen met de raarste gewoonte; fooi geven is not done! In Japan wordt het soms zelfs als belediging gezien, wanneer je een fooi geeft.

Doe je schoenen uit

Wanneer je bij iemand thuis komt, is het verplicht je schoenen uit te doen. Op de rieten mat (tatami) is het wel toegestaan met speciale slippers te lopen. Niet alleen in huizen, maar ook sommige hotels, restaurants etc. kunnen je vragen om je schoenen uit te doen. Deze worden altijd goed opgeborgen.

Lawaai is niet ok

De schreeuwende zakenman in New York City zal je niet tegenkomen in Japan. Teveel lawaai wordt niet gewaardeerd in openbare ruimtes. Telefoontjes worden altijd op stil (vibreren) gezet, en gesprekken worden zachtjes en discreet uitgevoerd.  Denk ook aan een goede reisverzekering, mocht je een telefoon beschadigen. Bekijk de voordeligste op topreisverzekeringvergelijken.nl.

Kampai!!!

Alhoewel het hier ook gewoonlijk is om te proosten, is het in Japan zelfs onbeschoft om dit niet te doen. Het Japanse woord voor “proost” is “kampai”. Kijk de ander altijd in zijn of haar ogen aan terwijl jullie proosten.

Eetstokjes-etiquette

Eetstokjes…het blijft lastig voor sommige mensen. Probeer er wel mee te oefenen voor je naar Japan gaat. Hier zijn wat richtlijnen:

  • Deel nooit eten met jullie eetstokjes! Dit is de grootste fout die toeristen maken. Het lijkt namelijk op een Japans begrafenisritueel, en is dus erg morbide voor de Japanners.
  • Eetstokjes zijn geen speelgoed! Als je ze niet gebruikt, zet ze dan in de houder.
  • Prik niet in je eten om het op te rapen.
  • Eetstokjes altijd boven je eigen bord houden. Pas als je weet wat je wilt pakken, doe je dit discreet. Met je eetstokjes boven het gerecht hangen wat je wilt opscheppen is erg gierig.