Categorie: "Geografie"

Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen

Senkaku eilanden

Senkaku eilandengroep Japan

De geplande militaire oefening waarbij Japan en Amerika gezamenlijk een eiland bevrijden van buitenlandse troepen, is afgeblazen. Het leek beide landen niet verstandig de oefening te houden vanwege de ruzie die Japan en China hebben over de Senkaku eilanden. Hoewel de oefening niet op deze eilanden zou plaatsvinden, zou China deze oefening als een provocatie kunnen opvatten.

7 Chinese oorlogsschepen gespot bij Japans eiland

Chinese oorlogsschepen op weg naar Senkaku eilanden

Chinese oorlogsschepen

Tokio – De Japanse luchtmacht spotte vanochtend 7 Chinese oorlogsschepen vlakbij het bewoonde Japanse eiland Yonaguni. Dit meest Zuid-Westelijk gelegen eiland van Japan in de Oost-Chinese Zee ligt vlakbij de veelbesproken Senkaku eilanden waar Japan en China al jaren over ruziën. De vloot is bewapend, aldus de Japanse regering.

Mysterieuze ruïnes in zee bij Yonaguni

Mysterieuze ruïnes in zee bij Yonaguni

Duikers bij de gigantische ruïnes

Nergens anders ter wereld komen de verhalen van een verzonken stad, een Atlantis, zo tot leven als bij het Japanse eiland Yonaguni. Daar trof een Japanse duiker namelijk op slechts tientallen meters diepte vreemde rotsformaties aan. Formaties met zulke kunstmatige vormen dat ze wel door mensen moeten zijn gemaakt. Een ontdekking die de wereldgeschiedenis op z’n kop zet.

Al 40.000 annuleringen op vluchten tussen China en Japan

Chinese protesten tegen Japan om Senkaku eilanden steeds agressiever

Chinezen protesteren tegen Japan

De hoog oplopende ruzie tussen Japan en China over de Senkaku eilanden duurt nog steeds voort. De grootste rellen in China tegenover Japanse bedrijven en restaurants lijken voorbij te zijn, maar op diplomatiek en economisch vlak is het nog steeds oorlog. Zo komen nu berichten naar buiten dat Chinese ziekenhuizen Japanse medicijnen massaal terugsturen naar Japan en dat er van september tot en met november inmiddels 40.000 passagiers hun vlucht tussen China en Japan hebben geannuleerd.

1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden

1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilandenHet conflict tussen Japan en China over de Senkaku/Diaoyu eilanden domineert nu al dagenlang het wereldnieuws. Vooral in China worden de protesten steeds agressiever. Volgens Chinese media zijn nu meer dan 1.000 vissersboten uit China op weg naar de eilandjes uit protest tegen de -in hun ogen- Japanse bezetting van de eilandengroep.

Vulkaanuitbarsting Sakurajima op camera vastgelegd

Vulkaan Sakurajima barst uitDe vulkaan Sakurajima in het zuiden van Japan is dinsdag 11 september op spectaculaire wijze uitgebarsten. De vulkaan op het eiland Kyushu is een van de actiefste vulkanen ter wereld, maar deze uitbarsting was sterker dan normaal, aldus deskundigen. Omdat de vulkaan 24 uur per dag door 4 camera’s in de gaten wordt gehouden, is de plotselinge explosie van lava van meerdere kanten vastgelegd. Bekijk hier de beelden!

Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Chinese protesten tegen Japan om Senkaku eilanden steeds agressiever

Chinezen protesteren tegen Japan | Foto: AFP

Het jarenlange conflict tussen Japan en China over de Senkaku eilandengroep loopt steeds verder uit de hand. De onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese zee worden door beide landen geclaimd. Japan haalde deze week de woede van China op de hals door de eilanden te kopen van de particuliere eigenaren. In Peking bestormden daarom duizenden Chinezen zaterdag de Japanse ambassade.

Staat Japanse vulkaan Fuji op uitbarsten?

Vulkaan Fuji staat op uitbarsten?Volgens onderzoekers is de kans toegenomen dat vulkaan Fuji uitbarst door de zware aardbeving van vorig jaar. De laatste uitbarsting was in 1707, niet lang na de zware ‘Hōei aardbeving’ in hetzelfde jaar. De aardbeving in 1707 was met 8.6 op de Schaal van Richter de krachtigste in de geschiedenis van Japan. Nu is dat de ‘Tōhoku aardbeving’ van 11 maart 2011 met een kracht van 9.0M.

Hoe veilig is Japan eigenlijk?

Hoe veilig is Japan?Na mijn verhalen over zware tyfoons, recordhoeveelheden regen en de duizenden aardbevingen per jaar in Japan, vraag je je misschien af hoe veilig Japan eigenlijk is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de situatie bij de kerncentrale van Fukushima, want die lijkt ook nog niet onder controle. Kortom, is het verstandig om naar Japan te gaan?

“Bewolkt met hier en daar een beving”

Japan Quake Map, Kaart aardbevingen Japan

Aardbevingen in Japan

De kans dat er een regenbuitje valt in Japan, is kleiner dan de kans dat Japan getroffen wordt door een beving. Dat klinkt misschien overdreven, maar het zijn de feiten: Japan wordt jaarlijks getroffen door zo’n 10.000 aard- en zeebevingen. De meeste zijn niet zwaarder dan 3.0 op de schaal van Richter, maar zo’n 1.000 (gemiddeld dus bijna 3 per dag!) zijn rond de 4.0 of hoger. De meeste aardbevingen in Japan halen echter nooit het nieuws.