Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd

De premier van Japan doneerde onlangs een masakasi, een Japanse boom, aan de tempel Yasukuni als ritueel offer. De tempel wordt echter in de buurlanden gezien als een symbool van het Japanse militaire verleden en dus kon China die actie absoluut niet waarderen.

De donatie gebeurde ter ere tijdens de start van een vierdaags herfstfestival bij de tempel. De premier zelf zal waarschijnlijk er niet persoonlijk heen gaan, maar de gift alleen al was genoeg reden om de spanning tussen Japan en China te verhogen.

7692311124_4487f657f5_z

In Yasukuni liggen namelijk heel wat politieke en militaire leiders, waaronder ook uit de periode van de Tweede Wereldoorlog die veroordeeld zijn voor hun oorlogsmisdaden. Abe ziet de tempel echter enkel als plek om gevallen soldaten te herinneren.

Buurland China ziet dat niet op die manier en vindt dat Japan moet stoppen met elke keer weer deze tempel in het zonnetje te zetten. Binnenkort is er een bijeenkomst van de Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse leiders in Zuid-Korea en dit soort acties zetten de verhoudingen tussen de drie landen steeds weer op scherp.

Foto: Toshihiro Gamo via flickr

Lees ook:Spanningen tussen Japan en China lopen weer op
Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Harmonieus diner voor leiders Abe en Obama
Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden
Lees ook:President van Japan zegt geen sorry voor WO II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.