Categorie: "Economie"

Klimmers Mount Fuji betalen vrijwillige bijdrage vaak niet

Net als op vele andere populaire bergen zijn de klimmers niet altijd goed voor de natuur van Mount Fuji. Enkel de aanwezigheid van duizenden mensen helpt al niet mee, maar er wordt ook veel te veel afval achter gelaten. De Japanners vragen daarom een bijdrage van 1.000 yen, zo’n 7,5 euro, alleen geven de meeste klimmers die niet.

Recessie dreigt in Japan

recessie dreigt in Japan

Foto: EPA

De Japanse economie maakt momenteel de grootste krimp door sinds de aardbeving en tsunami in maart 2011. Vooral de export naar China is de afgelopen maanden sterk verminderd. Dit komt vooral door het langlopende conflict tussen Japan en China over de Senkaku eilanden. Als de economie ook in het vierde kwartaal krimpt, is er officieel sprake van een recessie in Japan

Japan kiest overtuigend voor Barack Obama als president

Japan wil Barack Obama als president VS

Barack Obama | Foto: Wikipedia

Terwijl Barack Obama en Mitt Romney in Amerika in een nek aan nek race zijn verwikkeld om het presidentschap, spreken Japan en China zich overtuigend uit voor 1 kandidaat. Volgens Ipsos, een groot onderzoeksbureau uit China, wil maar liefst 86% van de Japanse bevolking en 63% van de Chinese bevolking dat Barack Obama komende dinsdag 6 november opnieuw gekozen wordt tot president van Amerika. Waar komt deze uitgesproken mening vandaan?

Japan 2e op lijst aantal miljonairs ($)

Japanse Yen

Biljetten van ¥ 10.000

Na Amerika heeft Japan het meeste aantal miljonairs (gerekend in dollars). In Japan wonen ruim 3,5 miljoen mensen met een vermogen van $ 1 miljoen of meer. Dit zijn 83.000 mensen meer dan in 2011. De lijst is een schatting van de Zwitserse bank Credit Suisse Group AG. Het valt dus kennelijk nog mee met de crisis?

Grootste buitenlandse overname ooit door Japans bedrijf

Telecomaanbieder Softbank neemt Sprint Nextel over

Softbank president Masayoshi Son en Sprint Nextel CEO Dan Hesse | Foto: Reuters

Het Japanse telecombedrijf Softbank wil voor $ 20,1 miljard (€ 15,5 miljard) een meerderheidsbelang kopen in het Amerikaanse Sprint Nextel. Beide partijen hebben bevestigd in onderhandeling te zijn. De overname, de grootste door een Japans bedrijf ooit, zou Softbank de op twee na grootste  aanbieder van mobiele telefonie ter wereld maken.

Al 40.000 annuleringen op vluchten tussen China en Japan

Chinese protesten tegen Japan om Senkaku eilanden steeds agressiever

Chinezen protesteren tegen Japan

De hoog oplopende ruzie tussen Japan en China over de Senkaku eilanden duurt nog steeds voort. De grootste rellen in China tegenover Japanse bedrijven en restaurants lijken voorbij te zijn, maar op diplomatiek en economisch vlak is het nog steeds oorlog. Zo komen nu berichten naar buiten dat Chinese ziekenhuizen Japanse medicijnen massaal terugsturen naar Japan en dat er van september tot en met november inmiddels 40.000 passagiers hun vlucht tussen China en Japan hebben geannuleerd.

Chinese protesten tegen Japan steeds agressiever

Chinese protesten tegen Japan om Senkaku eilanden steeds agressiever

Chinezen protesteren tegen Japan | Foto: AFP

Het jarenlange conflict tussen Japan en China over de Senkaku eilandengroep loopt steeds verder uit de hand. De onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese zee worden door beide landen geclaimd. Japan haalde deze week de woede van China op de hals door de eilanden te kopen van de particuliere eigenaren. In Peking bestormden daarom duizenden Chinezen zaterdag de Japanse ambassade.

Nog bijna 3.000 mensen vermist na tsunami

Moeten we blijven hopen? Vuur, tsunami

Moeten we blijven hopen en zoeken?

Het is vandaag precies anderhalf jaar geleden dat Japan werd getroffen door de zware aardbeving, tsunami en kernramp. Het officiële dodental staat op 15.870, het aantal vermisten op 2.846. Nog steeds zijn elke dag zo’n 800 mensen van politie en kustwacht op zoek naar vermisten in de getroffen gebieden. Hoe lang moet dat nog doorgaan?

Japanse bedrijven investeren in windenergie

Japan investeert in windenergieJapan is goed bezig! Na het bericht van vorige week dat zonne-energie Japan moet redden, komt nu het bericht dat een groep van Japanse bedrijven de komende 10 jaar gezamenlijk zo’n (omgerekend) €1,2 miljard gaat investeren in windenergie. De bedrijven, waaronder Toshiba, Hitachi en JFE Steel willen voornamelijk investeren in windmolenparken in zee voor de kust van Japan.

Zonne-energie moet Japan redden

Mega zonne-energie centrales Japan

Foto: AFP

Sinds de ramp met de kerncentrale bij Fukushima gelooft de Japanse bevolking niet meer in de veiligheid van kernenergie. Toch kan Japan (nog) niet zonder kerncentrales want zij wekken bijna 30% van de energie in Japan op. De aanhoudende protesten tegen het opstarten van de stilgelegde kerncentrales, lijken nu echter een versnelde ‘boost’ te geven aan zonne-energie.