Categorie: "Kunst en cultuur"

Japanse studente wint VN ‘Art for Peace’ wedstrijd

Japanse studente wint VN Art for Peace wedstrijd

Ban Ki-moon reikt prijs uit

Japan is in de winning mood. Schreef ik eerder vandaag nog dat Japan de Miss International 2012 verkiezing heeft gewonnen, blijkt nu dat de Japanse studente Haruka Shoji de VN ‘Art for Peace‘ wedstrijd op haar naam heeft geschreven. Het thema dit jaar was ‘een wereld zonder kernwapens en angst‘. De prijs werd uitgereikt door niemand minder dan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

Japanse keizerin viert 78e verjaardag

Japanse keizerin Michiko viert 78e verjaardag

Foto: AP/The Imperial Household Agency of Japan

Keizerin Michiko viert vandaag haar 78e verjaardag. De ‘Imperial Household Agency’ verspreidde vandaag deze foto waarop de keizerin samen met keizer Akihito hun paleistuin bekijkt. In een verklaring blikt ze terug op de afgelopen 12 maanden waarin ze haar zorgen uit over de gezondheid van de keizer en de slachtoffers van de tsunami en de kernramp.

Beroemde Japanse regisseur dood door ongeluk

Beroemde Japanse regisseur Kōji Wakamatsu dood door ongeluk

Kōji Wakamatsu

De beroemde Japanse regisseur Koji Wakamatsu is donderdag overleden als gevolg van een verkeersongeluk enkele dagen daarvoor. Hij werd in Tokio aangereden door een taxi. De 76-jarige Wakamatsu won deze maand in Korea nog de ‘Asian Filmmaker of the Year Award 2012‘. Hij werd in de jaren 1960/70 bekend door het maken van ‘Pink-eiga’ softporno.

Filmtip: Silent City

Silent City nu in bioscoop

Foto: Beatrice Pettovich

Als je wilt ervaren hoe je je als westerling kunt voelen in Japan, raad ik je aan naar de Nederlandse film ‘Silent City’ te gaan. De film gaat over Rosa die in Tokio in het restaurant van Master Kon, een van de grote vismeesters van de wereld, gaat werken. Eenzaamheid, onbegrip maar ook momenten van puur geluk maken zich van Rosa meester. Deze week nog te zien in de bioscoop!

Mysterieuze ruïnes in zee bij Yonaguni

Mysterieuze ruïnes in zee bij Yonaguni

Duikers bij de gigantische ruïnes

Nergens anders ter wereld komen de verhalen van een verzonken stad, een Atlantis, zo tot leven als bij het Japanse eiland Yonaguni. Daar trof een Japanse duiker namelijk op slechts tientallen meters diepte vreemde rotsformaties aan. Formaties met zulke kunstmatige vormen dat ze wel door mensen moeten zijn gemaakt. Een ontdekking die de wereldgeschiedenis op z’n kop zet.

Zó maak je een trein schoon

Zó maak je een trein schoon in Japan

Presenteerrrr zeemleerrr!

Als je voor het eerst in Japan bent, vallen je al snel 2 dingen op: 1. Alles is zo goed geregeld; treinen rijden op tijd, mensen wachten netjes in de rij, kassa- of servicedeskmedewerkers zijn vriendelijk en hélpen je ook echt! 2. Alles is zo schoon; straten, treinen en openbare toiletten, je kunt er van de grond eten. In deze 2 korte filmpjes zie je hoe ‘die Japanners’ dat doen.

Filmpje: Japan got talent (2)

Japan got talent, glazen bol, vingervlug, truc, talentenjachtVanavond zit half Nederland weer voor ‘The Voice Of Holland’. Bij mijn weten is dat programma nog niet verkocht aan Japan, maar het fenomeen ‘talentenjachten’ is ook daar niet onbekend. In dit filmpje wekt een Japanse jongen de illusie dat hij een glazen bol laat zweven. Een simpele truc maar perfect uitgevoerd door ongelooflijke vingervlugheid en controle!