Categorie: "Persoonlijke ervaringen"

Bezocht: Vredesmuseum in Hiroshima

Het is alweer zeventig jaar geleden dat er een atoombom in Hiroshima ontplofte. Het zorgde voor het einde van de Tweede Wereldoorlog maar ook voor tienduizenden doden. In Hiroshima kun je onder andere het Vredesmuseum bezoeken en dat is wat ik een jaar geleden heb gedaan. Is dit het bezichtigen waard? Dat lees je hier!

Vier tips om vakantie naar Japan goedkoper te maken

Toen ik mensen vertelde dat ik op vakantie naar Japan zou gaan, was de eerste reactie meestal dat het zo’n duur land is en of ik daar wel het geld voor heb. En toegegeven, een vakantie naar Japan kan behoorlijk prijzig zijn. Toch kan het ook voor een heel redelijk budget gedaan worden, als je bepaalde kostenposten in de gaten houdt. Wil jij dus ook naar Japan afreizen, maar ben je bang voor de kosten? Dan zijn deze tips wat voor jou!

Herfst! Mooie tijd om Japan te bezoeken

Bezoek Kioto in de herfst

Kioto in de herfst

Je zou het misschien niet denken, maar de herfst is een goed jaargetijde om naar Japan af te reizen. Van midden september tot begin december trekt een prachtige herfstgloed van het noordelijk gelegen Hokkaido naar het zuidelijke Kyushu. Vooral Kioto staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren en is daardoor rond deze tijd een populaire vakantiebestemming. Wil je Japan bezoeken? Ga dan nu!

De gouden tempel in Kioto

Gouden paviljoen Kinkaku-ji KiotoIn eerdere blogs heb ik aandacht besteed aan bijzondere bouwwerken als Tokyo Tower en Tokyo Sky Tree. Nu is het de beurt aan een traditioneel bouwwerk in Kioto: het gouden paviljoen Kinkaku-ji. Het is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Japan. Bijzonder is dat de bovenste 2 verdiepingen geheel zijn bekleed met zuiver bladgoud.

Doe mij nog zo’n mals stukje Wagyu

Mals stukje WagyuAfgelopen weekend heb ik mij dan eindelijk eens gewaagd aan het mals stukje Wagyu. De reden dat ik niet eerder een hapje van dit exclusieve runderras uit Japan heb geprobeerd, heeft te maken met de prijs ervan. Bij de slager hier in Amsterdam betaal je bijna € 8 per 100 gram. En dat is stukken goedkoper dan in Japan waar de prijs kan oplopen tot € 1.000 per kilo. Maar een Wagyu wordt dan ook gemasseerd terwijl het geniet van bier en klassieke muziek. Zo gaat het verhaal tenminste.

10 Dingen die buitenlanders opvallen in Japan (1)

Verkeersregelaars met witte handschoentjes in JapanJapan heeft veel gebruiken en gewoontes die volstrekt normaal zijn voor de Japanners zelf, maar door buitenlanders als opmerkelijk, vreemd of amusant worden gezien. Dan heb ik het niet over de knettergekke tv-shows waarin Japanners zichzelf door machines in hun ballen laten slaan (tot groot vermaak van het publiek), maar over subtiele zaken die – als je het eenmaal ziet en meemaakt – typisch Japans blijken te zijn.

Gedroogde visjes voor de lekkere (?) trek

Gedroogde visjes Niboshi als lekkere snack

Dipsausje erbij?

Samenwonen met een Japanner betekent ook dat de kast vol ligt met Japanse etenswaren en kruiden. Opgestuurd per vliegende post of gewoon hier gekocht in Aziatische toko’s. Vooral gedroogd of vacuüm verpakt voedsel is erg handig voor wie hier de échte Japanse smaak wil beleven. Ik ben dol op de Japanse keuken, maar af en toe kom ik iets tegen waarvan mijn smaakpapillen minder enthousiast worden. Zo vond ik vandaag deze (zie foto) Japanse snack tussen de borrelnoten. Voor de lekkere trek?

Gedragsregels in de metro

Netjes in de rij voor de metro

Netjes in de rij voor de metro

Japanners zijn gedisciplineerd, houden van hygiëne en behandelen de medemens met veel respect. Het klinkt als een cliché, maar iedereen die in Japan is geweest, zal beamen dat deze constatering niet overdreven is. Dit zie je ook terug in de metro, waar iedereen altijd netjes op z’n beurt wacht, het altijd opgeruimd en schoon is en niemand schreeuwt, luide telefoongesprekken voert of enige agressie vertoont.

Behalve op vrijdagavond dan, na een paar drankjes…