Categorie: "Films"

Beroemde Japanse regisseur dood door ongeluk

Beroemde Japanse regisseur Kōji Wakamatsu dood door ongeluk

Kōji Wakamatsu

De beroemde Japanse regisseur Koji Wakamatsu is donderdag overleden als gevolg van een verkeersongeluk enkele dagen daarvoor. Hij werd in Tokio aangereden door een taxi. De 76-jarige Wakamatsu won deze maand in Korea nog de ‘Asian Filmmaker of the Year Award 2012‘. Hij werd in de jaren 1960/70 bekend door het maken van ‘Pink-eiga’ softporno.

Filmtip: Silent City

Silent City nu in bioscoop

Foto: Beatrice Pettovich

Als je wilt ervaren hoe je je als westerling kunt voelen in Japan, raad ik je aan naar de Nederlandse film ‘Silent City’ te gaan. De film gaat over Rosa die in Tokio in het restaurant van Master Kon, een van de grote vismeesters van de wereld, gaat werken. Eenzaamheid, onbegrip maar ook momenten van puur geluk maken zich van Rosa meester. Deze week nog te zien in de bioscoop!

Clint Eastwoods ‘Unforgiven’ krijgt Japanse versie

Ken Wanatabe speelt in remake Unforgiven

Ken Wanatabe speelt in remake Unforgiven

De met 4 Oscars bekroonde western ‘Unforgiven’ uit 1992 is de eerste Amerikaanse film die een remake krijgt in Japan. Clint Eastwood was de regisseur van deze succesvolle western en speelde samen met o.a. Gene Hackman en Morgan Freeman een van de hoofdrollen. De hoofdrol in de Japanse versie wordt gespeeld door Ken Watanabe, bekend van films als ‘Inception’, ‘Batman Begins’ en ‘The last samurai’.

Animatiefilm ‘Prinses Mononoke’ wordt theaterstuk

Japanse animatiefilm Prinses Mononoke

Prinses Mononoke met Wolfgod Moro | Beeld: Studio Ghibli

De Japanse animatiefilm ‘Prinses Mononoko’ van bekend schrijver en regisseur Hayao Miyazaki (Studio Ghibli) zal in april 2013 in het theater worden opgevoerd. Het Londense ‘Whole Hog Theatre‘ heeft de film in samenwerking met Studio Ghibli bewerkt tot een ‘muzikaal theaterstuk’. Het is de eerste keer dat deze bekroonde film op het toneel zal verschijnen.

Filmtip: Lost in translation

Film - Lost in Translation, Bill Murray, Scarlett Johansson

Beeld uit "Lost in Translation"

Een film die heel treffend laat zien en voelen hoe het is om als buitenlander voor het eerst in Japan te zijn, is “Lost in translation” met Bill Murray en Scarlett Johansson. Deze film uit 2003 vertelt het verhaal van een beroemd Amerikaans acteur, Bob Harris, die een paar dagen in Tokio verblijft om een commercial- en fotoshoot voor een bekend whiskymerk te doen. De vreemde Japanse gebruiken, de jetlag en zeurende telefoontjes en faxen van zijn vrouw, duwen hem langzaam maar zeker richting een mid-life crisis.