Categorie: "Steden"

Filmpje: Dynamisch Tokio in 2 minuten

Tokio bruist en betovert, prikkelt en pakt je. Ik kan er veel blogs over vol schrijven (dat doe ik dan ook), maar af en toe zeggen beelden meer dan woorden. Bewegende beelden met muziek. Niets meer, niets minder. Zo ook dit filmpje dat ik op YouTube tegenkwam. Laat je in 2 minuten betoveren door Tokio!

Opvallend groen winkelcentrum in Osaka

Dit opvallende bouwwerk in het centrum van Osaka lijkt een bebouwde berghelling, maar het is overdekt winkelcentrum Namba Parks. Door de ingewikkelde structuur is het van binnen niet echt overzichtelijk, dus je kunt niet even snel een boodschapje doen. Maar wie een dagje lekker wil shoppen in een doolhof en tegen sluitingstijd wil uitpuffen tussen het groen op het dak, is hier op het juiste adres.

Filmpje: scheuren door nachtelijk Tokio

Altijd al eens midden in de nacht door prachtig verlicht Tokio willen scheuren? Lekker muziekje op, voet op het gaspedaal en genieten maar: door tunnels, langs wolkenkrabbers en over mooi verlichtte bruggen. Lijkt het je wat? Leun dan even achterover en bekijk dit filmpje. O ja, wel links rijden en rechts inhalen!

Japanse bevolking daalt in aantal

Voor het derde jaar op rij krimpt de Japanse bevolking. Niet qua lengte maar qua aantal. Volgens officiële cijfers van de Japanse regering nam de bevolking met 263.727 af tot 126.659.683 in maart 2012. Grootste oorzaak is de vergrijzing in Japan. Vanzelfsprekend heeft de tsunami in maart 2011 (met bijna 25.000 vermisten en doden) ook een rol gespeeld.

Zomerfestival Tenjin Matsuri barst los in Osaka

Botenparade tijdens Tenjin Matsuri | Foto: Wikipedia Commons by Midori

Osaka – Elk jaar op 24 en 25 juli wordt in Osaka het ‘Tenjin Matsuri’ festival gehouden. Het is een van de drie grootste festivals in Japan en wordt al meer dan 1.000 jaar gevierd. Hoogtepunt van het festival is een botenparade met meer dan 3.000 mensen gekleed in traditionele kleding uit de 8e tot 12e eeuw. In de avond worden grote vuren op de boten ontstoken die de hele omgeving spectaculair verlichten.

Metro van Tokio

Klik om te vergroten

Tokio heeft het grootste en drukste metronetwerk van de wereld. Er zijn 13 metrolijnen waar dagelijks 8 miljoen mensen gebruik van maken. In de spits rijdt er elke 3 minuten een metro en vertragingen komen weinig voor. Die zeldzame keer dat er 1 minuut vertraging is, krijg je uitvoerig excuses aangeboden via het omroepsysteem. Want ook de metro loopt – net als heel Japan – op rolletjes.

Tokio duurste stad ter wereld?

Is Tokio echt zo duur?

PARIJS  - Tokio is gestegen naar de eerste plaats op de lijst van duurste steden om in te wonen voor expats. Dat blijkt uit het onderzoek dat adviesbureau Mercer elk jaar doet. Mercer kijkt vooral naar de kosten van levensonderhoud, verblijf en transport. Vrijwel alle Europese steden dalen op de lijst vanwege de eurocrisis. Vanwege de waardedaling van de Euro zijn de steden in de Europese Unie in verhouding goedkoper geworden. Tokio is hierdoor voor expats veel duurder geworden.