Japanner en Canadees krijgen Nobelprijs in Natuurkunde

De Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Zij deden baanbrekend onderzoek naar neutrino’s, kleine deeltjes in het universum.

De twee wetenschappers konden uit hun onderzoek meten dat neutrino’s van gedaante wisselen. Uit deze schommelingen kan geconcludeerd worden dat neutrino’s massa hebben. Die ontdekking is voor de Natuurkunde van belang en verandert het begrip van materie tot in de kleinste deeltjes.

De Japanner Takaaki Kajita promoveerde al in 1986 aan de universiteit van Tokio en sindsdien is hij daar al die jaren werkzaam geweest, de laatste decennia onder andere als professor. Hij is echter lang niet de enige Japanner die een Nobelprijs heeft gewonnen. Het gaat de laatste tijd erg goed met de Japanse wetenschappers en vorig jaar kregen de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano die bijvoorbeeld al voor het uitvinden van blauwkleurig LED.

 

Lees ook:Japanner Yamanaka wint Nobelprijs Geneeskunde
Lees ook:Onderzoek naar werk Rembrandt op Japans papier
Lees ook:Japanner met één vinger haalt top Mount Everest weer niet
Lees ook:Japanners eten helemaal niet zo veel rijst
Lees ook:Japan schiet aquarium de ruimte in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.