Categorie: "Klimaat en weer"

De seizoenen in Japan: Winter

De afgelopen tijd besprak ik hoe de seizoenen in Japan zijn, zodat je goed kan beslissen wanneer de beste tijd is om op vakantie naar Japan te gaan. De lente, de zomer en de herfst hebben allemaal al hun eigen artikel waar de voor- en nadelen van dit seizoen instaan. En dus rest er nog maar één seizoen om nader toe te lichten: de winter.

De seizoenen in Japan: Herfst

Wanneer is de beste tijd om op vakantie naar Japan te gaan? Dat is een belangrijke vraag die je in het begin bezighoudt als je hebt besloten om het verre Japan te bezoeken. Daarom bespreek ik in vier artikelen de verschillende seizoenen, eerder zijn de lente en de zomer al geweest en dus is nu de herfst aan de beurt!

De seizoenen in Japan: Zomer

In de nieuwe poll is het de vraag van welk van de vier seizoenen jullie het liefst op vakantie naar Japan zouden gaan. Voordat je deze beslissing kunt maken moet je natuurlijk wel weten hoe de seizoenen eruitzien in het verre Japan. Vorige week besprak ik de lente en daarom volgt nu een overzicht van de zomer!

De seizoenen in Japan: Lente

In de huidige poll vraag ik jullie in welk van de vier seizoenen jullie het liefst op vakantie naar Japan zouden gaan. Natuurlijk is het dan wel handig om te weten hoe het weer er in elk seizoen uitziet en of er speciale redenen zijn om dan te gaan. Daarom is dit het eerste deel van vier waarin steeds een seizoen in het zonnetje staat. Te beginnen met de lente!

Herfst! Mooie tijd om Japan te bezoeken

Bezoek Kioto in de herfst

Kioto in de herfst

Je zou het misschien niet denken, maar de herfst is een goed jaargetijde om naar Japan af te reizen. Van midden september tot begin december trekt een prachtige herfstgloed van het noordelijk gelegen Hokkaido naar het zuidelijke Kyushu. Vooral Kioto staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren en is daardoor rond deze tijd een populaire vakantiebestemming. Wil je Japan bezoeken? Ga dan nu!

Tyfoon Jelawat trekt over Japan

Tyfoon Jelawat treft Japan

Foto: EPA

Afgelopen weekend werd Japan voor de zoveelste keer dit seizoen getroffen door een zware tyfoon. 2 Mensen vonden de dood en ruim 180 raakten gewond. Tyfoon Jelawat trok eerst over Okinawa en vervolgens afgelopen nacht over het eiland Honshu waar het o.a. Tokio teisterde met zware windstoten en regenval. Vandaag trok Jelawat via het noordelijke eiland Hokkaido de stille Oceaan op.

Watertekort in regio Tokio

Watertekort in regio TokioTokio – De Japanse regering heeft vandaag alle inwoners en bedrijven in de Kanto regio (waaronder Tokio) opgeroepen om 10% minder water te gebruiken. Het waterpeil in de Tonegawa rivier, de belangrijkste bron van water in de regio, staat 40% lager dan normaal. De laatste keer dat inwoners werd gevraagd minder water te gebruiken, was 11 jaar geleden.

Krachtige tyfoon raast over Okinawa

Tyfoon Bolaven treft OkinawaAfgelopen zondag en maandag raasde tyfoon ‘Bolaven’ over het Japanse eiland Okinawa. Met windstoten tot 250 km per uur was het een van de krachtigste tyfoons in de regio sinds tientallen jaren. Naast de harde wind werd Okinawa geteisterd door 50 mm regen per uur en golven van soms 10 meter hoog. Voor zover bekend zijn er alleen enkele lichtgewonden gevallen.

Hoe veilig is Japan eigenlijk?

Hoe veilig is Japan?Na mijn verhalen over zware tyfoons, recordhoeveelheden regen en de duizenden aardbevingen per jaar in Japan, vraag je je misschien af hoe veilig Japan eigenlijk is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de situatie bij de kerncentrale van Fukushima, want die lijkt ook nog niet onder controle. Kortom, is het verstandig om naar Japan te gaan?

Warme zeestroming El Niño weer ontstaan

El Niño in Stille Oceaan

El Niño zichtbaar als rode gloed

In de Stille Oceaan is voor het eerst sinds 1998 weer een El Niño ontstaan, aldus het Japans Meteorologisch instituut. Deze opwarming van het zeeoppervlak rond de evenaar gebeurt vrij onregelmatig, maar gemiddeld eens in de vijf tot tien jaar. El Niño verstoort in grote delen van de wereld het regenseizoen met vaak grote droogtes en mislukte oogsten tot gevolg.