Ikebana, bloemschikken op z’n Japans

Ikebana Japans bloemschikken

Foto: Wikipedia

Wat we hier in Nederland ‘bloemschikken’ noemen (geef toe: dat klinkt toch een beetje als het op volgorde zetten van wat bloemen) is in Japan verheven tot een ware kunst die Ikebana heet. Ikebana wordt dan ook omschreven als ‘de Japanse kunst van bloemstukken maken’ waarbij, anders dan hier, de compositie van het gehele bloemstuk, inclusief de vaas en materialen, belangrijk is.

Echt een mannending

De letterlijke betekenis van Ikebana is ‘levende bloemen’. Afgeleid van de woorden ‘ikeru’ (leven, scheppen) en ‘hana’ (bloem). Wie denkt dat het een vrouwenaangelegenheid is, heeft het mis. Oorspronkelijk werd Ikebana alleen door mannen gedaan. Het begon al in de 6e eeuw met priesters die bloemenoffers brachten aan de geesten van overledenen in Boeddhistische tempels. In de 10e eeuw werden de bloemen steeds vaker in houders gezet zodat de bloemen en takken naar de hemel konden wijzen.

Ikebana als voorbereiding op het huwelijk

Zelfs stoere Samurais deinsden niet terug voor een potje Ikebana. Pas aan het einde van de 19e eeuw begonnen ook vrouwen de Japanse kunst van het bloemschikken te beoefenen. Net als de theeceremonie en kalligrafie, werd Ikebana een kunst die traditioneel door vrouwen werd geleerd als voorbereiding op het huwelijk. Veel beroemde Ikebana beoefenaars van nu zijn nog steeds mannen. (Bron: Wikipedia)

Leegte versus opvullen

Zoals ik in de inleiding al schreef, ligt de nadruk bij Ikebana in Japan vooral op de compositie, het lijnenspel, waarbij ook de vaas of houder een belangrijke rol speelt. Bij het Japanse bloemschikken is het creëren van ‘leegte’ in het bloemstuk erg belangrijk. Hier in het Westen gaat het vooral om de kwaliteit van de bloemen en de kleurencompositie en is het juist belangrijk de leegte op te vullen.

Verschillende stijlen

In Japan bestaan meer dan 2.000 scholen waar Ikebana geleerd kan worden. Inmiddels zijn er veel verschillende stijlen met verschillende namen. Soms draagt de stijl de naam van de school zoals de bekende Sogetsu school waar vooral een expressieve vorm van Ikebana wordt geleerd.

Lees ook:Japans bloemschikken met puin tsunami
Lees ook:Vliegtuigspotten nieuwste trend onder Japanse vrouwen
Lees ook:In Japan ligt de kunst op straat
Lees ook:Onderzoek naar werk Rembrandt op Japans papier
Lees ook:Origami is meer dan alleen papiertjes vouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.