Warme zeestroming El Niño weer ontstaan

El Niño zichtbaar als rode gloed

In de Stille Oceaan is voor het eerst sinds 1998 weer een El Niño ontstaan, aldus het Japans Meteorologisch instituut. Deze opwarming van het zeeoppervlak rond de evenaar gebeurt vrij onregelmatig, maar gemiddeld eens in de vijf tot tien jaar. El Niño verstoort in grote delen van de wereld het regenseizoen met vaak grote droogtes en mislukte oogsten tot gevolg.

Voedselcrisis door droogte

Vooral in Afrika, Australië en Azië zorgt El Niño vaak voor droogte waardoor oogsten mislukken. In 1998 zijn naar schatting 2.000 mensen overleden in Azië en Australië vanwege voedselschaarste en was de schade aan de oogsten enkele miljarden dollars.

Maar ook hevige regenval

In grote delen van Zuid-Amerika leidt deze warme zeestroming juist tot hevige regenval, met rampzalige overstromingen en modderlawines tot gevolg. Ook voor de visserij is het slecht nieuws want het warme water bevat veel minder voedingsstoffen waardoor er minder vis is.

Weinig invloed op Europa

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie heeft de El Niño van 1998 in meer dan 60 landen geleid tot extreme weersomstandigheden. De gevolgen voor Europa zijn vaak niet zo groot. In Nederland levert het statistisch gezien vaak een relatief nat voorjaar op.

De El Niño die nu is ontstaan in de Stille Oceaan houdt naar verwachting aan tot de winter op het Noordelijk halfrond.

Bronnen: Japan Today, Nu.nl

Meer informatie
El Niño achtergrondinformatie van het KNMI
El Niño op wikipedia 

Lees ook:Recessie dreigt in Japan
Lees ook:Inwoners Fukushima klagen TEPCO en Japanse regering aan
Lees ook:Tientallen nog vermist na overstromingen Japan
Lees ook:PlayStation 4 in Japan nog maar 269 euro
Lees ook:Tenminste 24 doden door zwaarste regenval ooit in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.