Recessie dreigt in Japan

Foto: EPA

De Japanse economie maakt momenteel de grootste krimp door sinds de aardbeving en tsunami in maart 2011. Vooral de export naar China is de afgelopen maanden sterk verminderd. Dit komt vooral door het langlopende conflict tussen Japan en China over de Senkaku eilanden. Als de economie ook in het vierde kwartaal krimpt, is er officieel sprake van een recessie in Japan

Recessie lijkt onafwendbaar

In het derde kwartaal kromp de economie in Japan met 3,5% vergeleken met een jaar geleden. Economen verwachten dat de economie van oktober tot en met december verder zal krimpen waardoor een recessie onafwendbaar lijkt. Naast de verminderde export naar China, zijn de consumentenuitgaven met 0,5% gedaald en investeerden bedrijven 3,2% minder.

Crisis in Europa 

Ook de huidige crisis in Europa heeft een negatief effect op de export van Japan. Want naast China is ook Europa een belangrijke exportmarkt. Om het nog erger te maken is de Yen momenteel erg duur waardoor meer betaald moet worden voor Japanse producten.

In Japan is het nog niet zo dramatisch als in Europa, maar als de derde economie van wereld in een recessie belandt, is dat geen goed nieuws voor de hele wereldeconomie. Jammer, want na jaren van slecht nieuws zit ik inmiddels wel te wachten op wat positief economienieuws. Nog even geduld blijkbaar.

Bronnen: nrc.nl, NOS.nl

Lees ook:Recordaantal huishoudens met bijstand in Japan
Lees ook:Warme zeestroming El Niño weer ontstaan
Lees ook:Militaire oefening Japan en Amerika afgeblazen
Lees ook:Pandababy moet relatie tussen Japan en China verbeteren
Lees ook:1.000 Chinese vissersboten op weg naar Senkaku eilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.