Harmonieus diner voor leiders Abe en Obama

De premier van Japan was de afgelopen dagen op staatsbezoek in de Verenigde Staten. President Obama hield een officieel diner voor hem en de woorden waren aan beide kanten zeer positief.

Obama deed erg veel moeite om de premier zich thuis te laten voelen. Er werd namelijk sake geschonken tijdens het eten en er werd met stokjes gegeten. Ook las hij een Japans haiku voor:

Spring Green and FriendshipObama 2008 Presidential Campaign

United States and Japan

Nagoyaka ni

Dit laatste betekent harmonieus gevoel vertaalde Obama. Premier Abe gebruikte ook een culturele referentie om lovende woorden te zeggen. Hij noemde de relatie tussen Japan en Verenigde Staten erg sterk: ‘Ain’t no mountain high enough. Ain’t no valley low enough. Ain’t no river wide enough. To keep me from you.’

Hoewel het tussen de leiders allemaal koek en ei was, was de situatie buiten niet helemaal positief. Honderden Amerikanen demonstreerden in Californië tegen Japan en premier Abe, omdat hij weigert een officieel excuus voor de Tweede Wereldoorlog te geven. Tijdens zijn toespraken bij het gedenkteken van de holocaust en in het congres spreekt hij enkel over een verschrikkelijke tijd, al erkent hij de rol van Japan wel.

Op dit onderwerp na lijkt de relatie tussen de twee landen echter wel heel sterk. En dat is iets wat de twee leiders maar al te graag wilden laten zien tijdens hun diner.

Foto: Barack Obama via flickr

Lees ook:Premier Abe eert Japanse WO II-held
Lees ook:Japanse vrouwen verliezen kansloos WK-finale
Lees ook:Verenigde Staten bespioneerde ook Japan
Lees ook:Speech premier Abe over WO II gewaardeerd in Japan en niet in buurlanden
Lees ook:Premier Abe geeft offer aan tempel Yasukuni; China geïrriteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.