5 Opmerkelijke sporten in beeld

Absolute chaos bij Bo-Taoshi | Foto: Wiki Pedia Commons

Sommige sporten zul je niet snel tegenkomen op de Olympische Spelen. Simpelweg omdat ze te hilarisch, chaotisch of onzinnig zijn. Of te moeilijk uitvoerbaar. In Japan zijn ze enorm creatief in het verzinnen van dit soort sporten. Van plat tot perfectionistisch; een Top 5 in beeld.

 

 

 

 

 

 

5. Kuil graven > Een sport waarin je diep kunt gaan!

In deze jaarlijkse wedstrijd graaf je geen kuil voor een ander, maar voor jezelf. En zo groot en diep mogelijk! Onderschat deze sport niet want er doen elk jaar zo’n duizend mensen aan mee. De teams bestaan voornamelijk uit ‘professionele gravers’ zoals wegwerkers en medewerkers van gasbedrijven.

Om kans te maken op de (omgerekend) € 1.000 en ‘de gouden schep’, moet je binnen 30 minuten toch een kuil graven van ruim 3 meter diep. Hoewel er ook extra punten te verdienen zijn voor creativiteit.

Beelden van de kuilgraaf-wedstrijd van 2011 (met Engels commentaar)

Bron: Daily Picks and Flicks

 

4. TL-buis worstelen > Recycling van TL-buizen en mislukte sumo-worstelaars

Van de 5 sporten in dit rijtje, is het TL-buis worstelen mijn minst favoriete. Van worstelen is eigenlijk nauwelijks sprake, de tegenstanders slaan alleen maar wat bundels TL-buizen op elkaar aan flarden, tot bloedens toe zelfs. Het lijkt op een mislukte kruising tussen het Amerikaanse ‘wrestling’ en het het Japanse sumoworstelen. Snel vergeten deze.

Bron: Stella’s Magazine

 

3. Extreem strijken > Strijken saai!? Wacht totdat je dit ziet!

Dit is trouwens een internationale sport, maar kent veel beoefenaars in Japan. Het mooie aan deze sport is dat je het gewoon thuis kunt doen! Hoewel, bij ‘extreme ironing’, zoals de sport officieel heet, gaat het wel om de ‘omstandigheden’ waarbij je aan het strijken bent. Hoe extremer hoe beter inderdaad. Bij voorkeur dus op hoge bergpieken, op de fiets of zelfs onder water.

Momenteel zijn er 5 categorieën: Freestyle, urban, rocky, forest en water. Er is zelfs een website voor opgetuigd! Ik snap alleen de puntentelling nog niet.

Enkele unieke beelden van ‘Extreme ironing’

(Bron: Weird Asia News)

 

2. Bo-Taoshi > Uit de hand gelopen supportersrel

Deze sport bestaat al sinds de jaren 50 en wordt vooral beoefend door militairen als aanvals- en verdedigingsoefening. Nu wordt het ook tijdens sportdagen op scholen gedaan en lijkt het vooral op een uit de hand gelopen supportersrel.

De regels zijn simpel: 2 teams van 150 man worden gesplitst in een aanvallend team en een verdedigend team van 75 man. Vervolgens laat je deze tegelijkertijd op elkaar los waarbij het aanvallende team de paal van het verdedigende team binnen 2,5 minuut naar beneden moet halen (tot een hoek van minimaal 30 graden). Hierbij is werkelijk alles geoorloofd! Rugby is er niets bij…

(Bron: WikiPedia. Video: YouTube)

Meer weten? In dit YouTube-filmpje legt Discovery News Bo-Taoshi uit.


1. Synchroon lopen > Lopen in een groep tot perfectie verheven

Dit is werkelijk een bijzonder staaltje perfectionisme! Knap en tegelijkertijd zeer vermakelijk om te zien. Je kunt je afvragen of dit een sport is, maar vergelijk het met synchroon zwemmen, alleen dan op het droge in een driedelig pak. Must see!

Beelden van indrukwekkend staaltje perfectionisme en teamwork! (Bron: YouTube)

Meer zien? In dit YouTube-filmpje zie je de hele oefening. Indrukwekkend!

 

Ken jij nog meer opmerkelijke sporten uit Japan? Laat dan een reactie achter of mail tips naar [email protected].

Lees ook:Acht sporten op shortlist voor Olympische Spelen 2020 in Tokio
Lees ook:Ouderen in Japan worden steeds fitter
Lees ook:Pikante mascotte voor Japans wielrennen
Lees ook:Japan organiseert WK voor clubteams
Lees ook:Filmpje: Dynamisch Tokio in 2 minuten

2 reacties op “5 Opmerkelijke sporten in beeld

 1. jan

  ben helemaal gecharmeerd van het synchroonlopen…wil ik ook doen!!!!
  en het extreem strijken is helemaal geweldig! hoop dat je het niet erg vindt dat ik de filmpjes share!

  veel groetjes,
  jan uit delft!

    /  
 2. Jos Bosma

  Hoi Jan,

  Misschien kun je de eerste synchroonloopgroep in Nederland opstarten? :) En natuurlijk mag je berichtjes en filmpjes delen, daar zijn ze voor! “Delen is vermenigvuldigen!” Dank je.

  groet, Jos

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.