Het anti rookbeleid van Japan, anders dan hier

In Nederland is het anti rookbeleid de laatste jaren steeds strenger geworden. In publieke gebouwen mag je al lang niet roken, op stations zijn de rookpalen al een bekend gezicht en in de horeca moet je naar buiten of een speciale ruimte in. Zou er echter nog een schepje bovenop gegooid worden? Ja hoor, daarvoor hoeven we alleen maar naar Japan te kijken.

Vooral in de grote steden in Japan mag je namelijk niet alleen niet roken in plekken als de trein en hotels, maar is buiten roken zelf aan strenge regels gebonden. Op veel plekken mag je namelijk niet roken en daar wordt je voor gewaarschuwd met aanwijzingen op borden en op de straat zelf.

Het is de bedoeling dat je gaat roken op speciaal daarvoor bestemde plekken. De meeste zijn enkele meters afgelegen van de grote straten en er zijn zelfs speciale kamers waar je met vele Japanners een sigaret kan doen. En je kunt je maar beter aan de regels houden, want de boete voor het roken op een openbare plek waar is een paar tientjes. Zonde van het geld.

Het is wel opvallend dat de Japanners veel minder moeite hebben met roken in restaurants en kroegen. Vooral in de laatste staat het soms blauw van de rook, terwijl er buiten zoveel voor wordt opgelet. Klinkt dat beter dan ons anti rookbeleid of zijn de Japanners maar gek bezig?

Lees ook:Tokio gaat veel meer rookruimtes creëren
Lees ook:Tokio deelt vuilniszakken uit voor Halloween
Lees ook:Kan AirBnB slagen in Japan?
Lees ook:Nieuwe plekken genomineerd voor werelderfgoedlijst in Japan
Lees ook:Spotify wil Azië veroveren via Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.