Japan overweegt nog strenger asielbeleid

Het is het grote vraagstuk van de afgelopen tijd in Europa in Nederland; wat moeten we doen met alle vluchtelingen die onze kant op komen? Er zijn veel verschillende meningen, maar er worden wel mensen toegelaten. In Japan is die situatie heel anders.

Nederland is onlangs akkoord gegaan om bijna tienduizend extra vluchtelingen op te nemen en in ons buurland Duitsland zijn zelfs een veelvoud vluchtelingen welkom. Het aantal mensen die asiel hebben gekregen is in Japan echter bijzonder weinig; in 2014 waren dat er maar elf! En nee niet elfduizend, maar enkel elf.

In de tien jaar daarvoor zijn er maar een totaal van 300 vluchtelingen geweest die in Japan officieel mochten blijven, dus het is geen trend van het afgelopen jaar. Hierbij moet opgemerkt worden dat er maar zo’n zesduizend aanvragen zijn in 2014 en dus niet zo veel als andere rijke landen.

Dit komt deels doordat Japan nu eenmaal een eiland is en omgeven door water. Ook is de lange bureaucratische weg om asiel te krijgen in Japan een nadeel om voor dit land te kiezen. Toch is een ander cijfer nog veel interessanter. Minder dan 0,2% van de aanvragen wordt goedgekeurd, wat het laagste procentuele aantal is van alle moderne landen.

Dit lijkt echter nog niet genoeg te zijn voor Japan, want de regels worden mogelijk nog strenger. Sneller mensen deporteren, een herhaalde aanvraag niet behandelen en beter de asielzoekers analyseren voordat ze het proces van asiel aanvragen beginnen zijn daar mogelijkheden van.

Japan geeft wel veel geld aan humanitaire hulp, maar het is duidelijk dat dit beleid ophoudt bij de landsgrenzen. In een kleiner wordende wereld waar meer mensen dan ooit op de vlucht zijn kan er een hoop aangemerkt worden op de keuzes van Japan. Misschien zouden we niet enkel de vluchtelingen over de EU moeten verdelen, maar zouden landen als Japan ook mee kunnen helpen?

 

Lees ook:Japan doneert 723 miljoen euro voor vluchtelingen
Lees ook:Asiel in Japan heeft hartverscheurende advertenties
Lees ook:Plannen voor strengere regels drones in Japan
Lees ook:Kan AirBnB slagen in Japan?
Lees ook:Campagne in Japan om niet te lopen op roltrap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.