Goedkoop met de trein in Japan: Seishun 18

Als je op vakantie gaat in Japan is de kans groot dat je niet enkel naar bijvoorbeeld Tokyo of Kyoto wil, maar in ieder geval enkele steden wilt bezoeken. De beste manier om te reizen is dan met de trein, maar gewoon een kaartje kopen is erg duur. Misschien dat de Seishun 18 een optie voor je is, dus daarom licht ik die in dit artikel verder toe.

Vorig jaar reisde ik samen met een vriend naar Tokyo, om daarna naar Kyoto en Osaka te gaan en af te sluiten in Hiroshima voordat we verder vlogen. Gewone kaarten kopen was veel te duur en ook de meer bekende Japanese Rail Pass was geen goede optie. Daarmee kun je onbeperkt reizen, maar wij hadden eigenlijk maar twee lange ritten, naar Kyoto en naar Hiroshima. De Seishun 18 bood uitkomst.

Je koopt deze kaart voor nog geen honderd euro en mag dan vijf keer een hele dag onbeperkt gebruik maken van de treinen. De prijs is het grote voordeel, want één ticket van Tokyo naar Kyoto was al bijna hetzelfde bedrag.

Een ander voordeel is dat meerdere mensen de kaart kunnen gebruiken. Dit betekende dat mijn reisgenoot en ik maar één Seishun 18 hoefden te kopen en daarmee beide twee dagen konden reizen en daarna de laatste dag nog één iemand. Aangezien we maar twee grote ritten hadden kwam dit perfect uit.

De Seishun 18

Er zitten echter ook nadelen aan de kaart en de grootste is dat hij niet het hele jaar te gebruiken is. In de lente van 1 maart t/m 10 april, in de zomer van 20 juli t/m 10 september en in de winter van 10 december t/m 10 januari. Dit valt ongeveer samen met de data wanneer Japanners vakantie hebben en ze deze kunnen gebruiken.

De kaart is namelijk niet alleen voor toeristen, maar voor iedereen die hem wil hebben. Het kan lastig zijn om de Seishun 18 te kopen, je moet echt naar een loket gaan en erom vragen. Probeer dus iemand te vinden die Engels kan achter de toonbank, of leer zelf hoe je er in het Japans om kan vragen.

Een ander nadeel is dat je wel met de normale treinen mag reizen, maar niet met de Shinkansen. Dit betekent dat zeker voor grote afstanden je vaak moet overstappen en lang aan het reizen bent. Van Tokyo naar Kyoto was ik wel een dag zoet mee…

Je moet daarom zelf beslissen of de Seishun 18 wat voor je is. Als je gedurende één van de periodes gaat dat hij beschikbaar is, je het niet erg vindt om wat langer te reizen en maar enkele keren met de trein wil gedurende je vakantie kan ik je de pas zeker aanraden. Het scheelt namelijk gewoon veel geld!

Foto: Yuya Tamai via flickr

Lees ook:Makkelijk met de trein in Japan: Japanese Rail Pass
Lees ook:Vier tips om vakantie naar Japan goedkoper te maken
Lees ook:Nederlander De Wit gaat Japanse schaatsploeg leiden
Lees ook:Metro van Tokio
Lees ook:Lesbisch koppel houdt symbolisch huwelijk in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.