Vier tips om vakantie naar Japan goedkoper te maken

Toen ik mensen vertelde dat ik op vakantie naar Japan zou gaan, was de eerste reactie meestal dat het zo’n duur land is en of ik daar wel het geld voor heb. En toegegeven, een vakantie naar Japan kan behoorlijk prijzig zijn. Toch kan het ook voor een heel redelijk budget gedaan worden, als je bepaalde kostenposten in de gaten houdt. Wil jij dus ook naar Japan afreizen, maar ben je bang voor de kosten? Dan zijn deze tips wat voor jou!

Reizen binnen Japan

Het openbaar vervoer is niet heel goedkoop binnen Japan, maar het is voor het reizen binnen en de tussen de steden je enige optie. Vliegtickets zijn namelijk nog prijziger, net als het huren van een auto. De trein is daarom het goedkoopst! Toch kan die vies tegen vallen, want Japan is een groot land en de afstand tussen bijvoorbeeld Tokio en Kyoto is flink.

Je kunt echter flink besparen door niet zomaar een kaartje te kopen op het station. Je eerste optie is om voordat je op vakantie gaat de Japanese Rail Pass te kopen. Hiermee kun je met alle treinen, inclusief de snelle Shinkansen, onbeperkt voor een aantal weken door Japan reizen. En dat voor maar een paar honderd euro!

Wil je echter een nog goedkopere optie? Dan is de Seishun 18 misschien wat voor jou. Met deze kaart kun je vijf dagen gebruikmaken van de normale treinen voor minder dan honderd euro. Je kunt de Seishun 18 echter wel maar in bepaalde periodes van het jaar kopen, dus kies de goede tijd voor je vakantie.

Accomodatie

Slaap niet in dure hotels, maar kies voor het liggen op een gemeenschappelijke kamer in een hostel. Dit laatste kost in Japan maar zo’n 20 euro per nacht, veel goedkoper dan de andere opties. Deze tip is natuurlijk vrij logisch, want die geldt voor alle landen. Een voordeel van de hostels in Japan is echter dat ze van een voldoende kwaliteit zijn. Tijdens mijn reis waren alle accommodaties schoon en vrij rustig, daarbij kom je in hostels gemakkelijker in contact met anderen.

Als je onderzoek aan het doen bent voor Japan zul je al snel merken dat er een aantal speciale plekken om te slapen. Je kunt bijvoorbeeld slapen in een onsen of in een Ryokan. Ik vond die plekken echter de prijs niet waard. Een Ryokan is leuk en aardig om de traditionele manier te slapen maar het komt erop neer dat je voor een veel hoger bedrag op een matje op de grond slaapt. Een onsen is ook zeer tof, maar je kunt die gewoon overdag bezoeken voor een fractie van de prijs.

Eten:

Japan is een land waar je gemakkelijk eten in kraampjes en markten kan vinden. Doe daar dus je voordeel mee en haal bijvoorbeeld wat Takoyaki voor de lunch. Daarbij is het kant en klare eten in supermarkten ook van een prima niveau. Zelfs in de kleine winkels kun je er diverse warme dingen vinden en een brede keuze aan broodjes. Het lekkerste is echter de sushi waar je voor een paar euro een bakje van kan kopen. Smaakt beter dan de sushi uit restaurants in Nederland!

Hetzelfde koopgedrag geldt eigenlijk ook voor het ontbijt. Als dat niet inbegrepen is, wat meestal niet zo is in hostels, haal je toch gewoon iets uit de supermarkt en peuzel je dit een parkje op? Veel goedkoper dan een restaurant of café!

2014-03-31 09.06.22

Al hoeven restaurants helemaal niet duur te zijn in Japan. Ja, sushi gaan eten is prijzig maar voor een bord curry ben je maar ongeveer een tientje kwijt. Het beste is echter  ramen halen. Deze dikke noedels zwemmen in een grote kom soep en groentes en vlees, vaak nog met een eitje erboven op. Voor zo’n 5 euro heb je een goede maaltijd, tussen de Japanners zittend in!

Drinken:

Het kraanwater is prima te drinken in Japan dus ga niet de hele tijd flesjes kopen maar vul even bij nadat je naar het toilet bent gegaan. Koffie is dan weer wel vaak gratis in hostels dus pak daar snel een paar bakken mee voordat je op pad gaat.

Qua alcohol zit je niet heel goed in Japan, want dit soort drankjes zijn daar nu eenmaal duur. Na één of twee avonden in de kroeg had ikzelf en mijn portemonnee het wel gehad. Dus kocht ik de drank in de supermarkt en ging óf gezellig drinken in het hostel met andere vakantiegangers of ergens in het park tussen de Japanners in die genoten van de lenteavond.

Je kan trouwens bier en wijn gewoon maar beter laten staan en de Japanse dranken kiezen, stuk goedkoper. Dat komt vooral neer op sake, de Japanse rijstwijn die hier in Nederland heel duur is maar in Japan prima te betalen is. Maar ook Chuhai kan ik jullie erg aanraden. Dit is een blikje zoete fruitdrank met de alcoholische drank shochu erin. Goedkoper dan een biertje en eens wat anders!

 

Lees ook:Goedkoop met de trein in Japan: Seishun 18
Lees ook:Tokio niet meer in top 10 duurste steden
Lees ook:Eerste kattencafé 22 april open in Amsterdam
Lees ook:Animecon 2015 van 12 tot en met 14 juni in Den Haag
Lees ook:Tokio duurste stad ter wereld?

5 reacties op “Vier tips om vakantie naar Japan goedkoper te maken

 1. jesse

  Mijn Suggestie is eerder een suica / pasmo ov chipkaart.
  Want Japan rail pas is maar voor beperkt aantal dagen (+ het is onodig duur als je niet vanplan bent om buiten tokyo te gaan)
  Je kan er ook eten mee kopen bij de convience stores.

    /  
 2. Johan Lubbers

  @Jesse: Bedankt voor de tip!

  Deze optie ziet er inderdaad heel handig uit als je niet ver gaat reizen. Je hebt wel het gemak dat je niet altijd een kaartje hoeft te kopen en betaalt enkel voor de reizen die je maakt.
  Voor lange afstanden lijken de andere twee opties echter nog wel goedkoper, maar zeker iets om te overwegen!

    /  
 3. Ineke van der Burgt

  In supermarkten staat ook vaak een magnetron waar je je kant en klaar maaltijd of snack in kunt opwarmen. En een blikje warme koffie uit een frisdrankautomaat klinkt raar maar smaakt prima en is niet duur.

    /  
 4. Johan Lubbers

  @Ineke: Klopt, die magnetron is heel fijn. Vaak hebben ze in hostels ook een magnetron die je kan gebruiken als je daar wil eten.
  En die koffie is inderdaad lekker, maar vond wel zelf de koude variant die je ook kan kopen maar niets. :p

    /  
 5. RC

  Je kan de langere afstanden ook met de bus doen in plaats van de trein, duurt wel langer en minder comfort maar is goedkoper.

  Verder zijn binnenlandse vluchten in Japan soms helemaal niet zo duur, bijvoorbeeld met Peach.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.