Verkouden? Draag een mondkapje!

Verkouden? Mondkapje voor!Wanneer je in Japan over straat loopt, valt het op dat veel Japanners een mondkapje dragen. Vooral in grote steden zie je overal in de menigte de witte vierkantjes op en neer deinen. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de mondkapjes niet bedoeld om jezelf te beschermen.

Sociale verantwoordelijkheid

De meeste Japanners die een mondkapje dragen, zijn zelf verkouden (of voelen op z’n minst een lichte snotter opkomen) en willen voorkomen dat ze anderen hiermee besmetten. Het is heel normaal om bij de geringste verkoudheid de hele dag met een mondkapje rond te lopen. Sterker nog, het is eigenlijk asociaal als je dit niet doet bij een verkoudheid of een licht griepje.

Of slechte adem?

Mondkapjes in straatbeeld Japan

Mondkapjes in straatbeeld Japan | Eigen foto

Natuurlijk zijn er ook Japanners die het mondkapje dragen om zichzelf te beschermen: tegen rondvliegende bacillen of pollen. In China wordt het ook veel gedragen, maar dan vooral als bescherming tegen smog. En het kan ook handig zijn als je slechte adem hebt, of een slecht gebit, een koortslip of een uit de hand gelopen pukkel. Maar de Japanner draagt het mondkapje vooral om de medemens niet tot last te zijn.

En in de dichtbevolkte steden van Japan waar je werkelijk óveral op elkaars lip zit, kan een virus snel om zich heen grijpen. Dus wat extra bescherming kan misschien geen kwaad.

Maar helpt het ook?

De meningen verschillen of het echt helpt omdat griepvirussen vaak via de handen worden overgedragen. Maar ook daar heeft de Japanner wat op gevonden want regelmatig je handen wassen en ontsmetten is de normaalste zaak van de wereld. In Tokio heb ik vaak in supermarkten en winkels op de toonbank ontsmettingsgel voor de handen gezien (en gebruikt). Bovendien dragen mensen in publieke functies sowieso witte handschoentjes. Dat is hygiënisch en verkleint het risico om virussen te verspreiden.

Niet voor niets krijg je alleen in Aziatische restaurants vóór het eten een heet doekje aangereikt om je handen te reinigen. Want wie wast er tegenwoordig voor het eten nog de handen? Precies: de Japanner. Hoewel eten met zo’n mondkapje dan wel weer onhandig is…

Wat vind jij?
Moeten we hier in Nederland ook massaal met mondkapjes gaan rondlopen als we verkouden zijn? Volgens mij werkt het hier niet want we zijn gewoon minder schoon dan de Japanners. Zo zie ik hier in Nederland bijvoorbeeld regelmatig iemand het toilet verlaten zonder dat hij de handen wast. (Echt regelmatig!) Dat is in Japan ondenkbaar. Daar kunnen geen honderd mondkapjes tegenop.

Lees ook:Japanse man loopt met parasol op straat
Lees ook:Tokio duurste stad ter wereld?
Lees ook:Nederlander De Wit gaat Japanse schaatsploeg leiden
Lees ook:Japanners eten helemaal niet zo veel rijst
Lees ook:Gedroogde visjes voor de lekkere (?) trek

5 reacties op “Verkouden? Draag een mondkapje!

 1. Jannike

  Mondkapjes gaat er waarschijnlijk niet in bij ons Nederlanders maar vaker handenwassen zou wel moeten! Ranzig zeg als mensen hun handen niet eens wassen na toiletbezoek!

    /  
 2. Francisca

  Ik vind het geen slecht idee om zoiets te dragen! Maar zoals je zelf al concludeerde, dat gaat hem toch niet worden.

    /  
 3. donny

  persoonlijk vind ik dat ze dit overal op de wereld zouden moeten doen in steden. verkoudheidje is dan sneller bij je gehouden dan door hoesten en baccillen die zich verspreiden. Hangt ook in wachtkamer v mijn huisarts al jaren.

  Griep?

  was extra je handen/ doekje voor de mond met niesen, klinken meer schoonmaken thuis ivm verspreiding. enz.

  zo’n mondkapje is een retegoed idee. Gingen we het maar gewoon doen hier in nederland

    /  
 4. Andrea busio

  Ok,dat wist ik niet.
  Maar ja, klopt wel, zo bescherm je je zelf, maar ook anderen idd.
  Maar wij nederlanders weten niet beter.
  Sommige gaan er hygienische mee om,
  en Sommige onhygienische, ze zijn echt vies als ze verkouden zijn, hoesten zonder hand voor de mond.
  Mensen aanraken. Handen niet wassen na neus snuiten, gatver.

    /  
 5. donny

  Jip, ik woon in Z Limburg en vorige maand was er weer eens brand in Kerncentrale Tihange, 34 kilometer verderop. fijnstoffen in de lucht, vervuiling van auto’s en DSM uitlaatgassen en legale dumping van gif. (zoek maar op DSM) . Soms zou ik het liefst een mondkapje op willen doen voor de ergste shit een beetje buiten te laten. En geloof maar dat dat ook de reden is dat ze er in Japan ook mee lopen om die redenen onder anderen.,
  Dus,, ge wordt ziek van virussen alsook van de ziekelijke vervuiling die de grote kapitalistische satanisten op hun geweten hebben, BTW Frankrijk staat ook in de top 3 van grootste kernlanden van de wereld. Wat daar staat wordt je ook bang van. Ben je bewust, denk daar maar eens aan als je op vakantie gaat naar Le France :) yay

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.