Stemleeftijd verlaagt naar achttien jaar in Japan

Voor decennia mocht je pas stemmen als je twintig jaar bent in Japan, maar daar is nu verandering in gekomen. Een paar maanden geleden was de verandering voorgesteld en nu is de wet officieel goedgekeurd: Japanners mogen vanaf hun achttiende stemmen!

Een tijdje geleden keurde de Tweede Kamer van Japan het wetsvoorstel al goed en nu heeft de Eerste Kamer van het land ook positief gestemd. Hierdoor mogen in 2016 de Japanners van achttien en negentien voor het eerst stemmen in de verkiezingen.

Dit zorgt ervoor dat de populatie die naar de stembussen mag gaan met 2,4 miljoen mensen gestegen, het aantal Japanners die deze leeftijd op dit moment hebben.

Deze verandering kan in theorie ingrijpende gevolgen hebben. De zittende partijen zorgen namelijk goed voor hun ouderen, omdat Japan het land is met de hoogste gemiddelde leeftijd en het aantal geboortes niet heel hoog ligt.

Het is wel opvallend dat de nieuwe stemmers officieel nog kinderen zijn. In Japan wordt je namelijk pas voor een volwassene aangezien als je twintig jaar bent. Hierop is bijvoorbeeld ook de legale leeftijd om te drinken gericht en de wetten als je een criminele actie hebt gedaan. Gaat de beslissing voor de verlaging stemleeftijd hierdoor uiteindelijk ook voor andere veranderingen zorgen in Japan? De tijd zal het leren!

 

Lees ook:Japan verlaagt mogelijk stemleeftijd
Lees ook:Trouwen in Japan heeft rare restricties
Lees ook:Uitslag poll #1: Vakantie naar Japan
Lees ook:Inwonersaantal Japan blijft dalen
Lees ook:Uitslag poll #2: Welk seizoen van Japan is het beste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.