De seizoenen in Japan: Winter

De afgelopen tijd besprak ik hoe de seizoenen in Japan zijn, zodat je goed kan beslissen wanneer de beste tijd is om op vakantie naar Japan te gaan. De lente, de zomer en de herfst hebben allemaal al hun eigen artikel waar de voor- en nadelen van dit seizoen instaan. En dus rest er nog maar één seizoen om nader toe te lichten: de winter.

Populariteit

Als je naar de cijfers kijkt wanneer toeristen naar Japan dan wordt meteen duidelijk dat de winter het minst populaire seizoen is. In 2014 kwamen er elke maand minimaal één miljoen mensen naar Japan, behalve in januari en februari, twee van de drie wintermaanden. Toeristen gaan liever in april, als de kersenbloesems in bloei staan, in de zomer als toeristen vaak een lange vakantie hebben of in de lente als de temperaturen aangenaam zijn en de natuur prachtige kleuren heeft. Is het echter wel terecht dat er minder toeristen in de winter komen, is dit seizoen echt het lelijke eendje van de vier?

Het weer

Aangezien de seizoenen ongeveer gelijk zijn met die van Nederland is de winter dan ook echt een winter. Dit betekent dat het koud is in Japan, soms zelfs heel koud. In Tokio valt dat echter best wel mee, want de temperatuur is gemiddeld zo’n vijf graden en valt bijna nooit onder de nul. Je zult dus weinig sneeuw en ijs zien, maar moet je nog wel warm aankleden. In het hogere noorden van Japan is dit echter wel anders, daar kunnen de temperaturen bijna tien graden onder nul raken.

Een bijkomend voordeel is dat het nauwelijks regent in Japan tijdens de winter. Met maar 50 millimeter regen per maand komt de totale neerslag per maand niet eens in de buurt van de natte zomers en begin van de herfst. Zelf dacht ik ook dat het erger was, maar het valt dus best mee met het weer. Droog en fris, maar zonder extreme kou.

Activiteiten

Dat het weer niet zo erg is om in de winter te komen is mooi meegenomen. Zijn er echter wel voordelen om dit seizoen te kiezen, want de zeker lente en herfst lijken op het eerste gezicht meer te bieden. Nou, je kan bijvoorbeeld op wintersport gaan! De bergen in het noorden van Japan zijn daar uitermate geschikt voor met voldoende sneeuw. Daarbij kun je ook andere winteractiviteiten doen zoals rijden op een slee voortgetrokken door honden. Ook wandelen door de sneeuw met speciale schoenen is steeds populairder aan het worden in Japan.

Het meest coole om in de winter echter mee te maken is één van de vele winterfestivals die in Japan worden gehouden. Die zijn er bijvoorbeeld in Yokote, Tokamachi en Asahikawa, maar de meest beroemde is in Sapporo. Meer dan twee miljoen mensen komen op dit zes dagen durende evenement af. De Japanners bouwen gigantische, prachtige ijsgebouwen en sculpturen die in het donker verlicht worden. Daarbij is er van alles te doen, zoals sleeën en naar de film gaan. Ook de winter heeft dus zijn eigen toeristen trekpleister!

Conclusie

De Japanners proberen er alles aan te doen om de winter populairder te maken onder toeristen. Zij zien ook dat de toeristische sector het in die maanden minder goed doet en richten hun aandacht op het aantrekken van wintersporters. Met de redelijk rustige temperaturen en grootse winterfestivals heeft Japan echter ook andere dingen te bieden dan te gaan skiën. Blijft de vraag of je niet gewoon liever in een t-shirt Japan verkent, want als dat zo is dan heeft de winter in Japan geen enkele kans om even populair te worden als de andere seizoenen!

Foto: Ceasar I. Martins via flickr

Lees ook:Uitslag poll #2: Welk seizoen van Japan is het beste
Lees ook:Plannen voor groei toerisme in Japan in de maak
Lees ook:De seizoenen in Japan: Lente
Lees ook:De seizoenen in Japan: Zomer
Lees ook:Premier Abe wil meer toeristen naar Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.